TULBURĂRILE DE DINAMICĂ SEXUALĂ LA BĂRBAT

Home » Psihoterapie » TULBURĂRILE DE DINAMICĂ SEXUALĂ LA BĂRBAT

Psiholog Oana Raluca Cuesdeanu

Oana Raluca Cueşdeanu
Psiholog clinician & Psihoterapeut

 

 

 TULBURĂRILE DE DINAMICĂ SEXUALĂ LA BĂRBAT

Cele mai importante disfuncţii psihosexuale masculine sunt tulburările de potenţă şi problemele legate de ejaculare.

Tulburările de potenţă sau impotenţă se referă la dificultatea bărbatului de a-şi controla ( a avea şi a menţine ) erecţia. Impotenţa poate fi totală sau parţială. Deasemenea ea poate fi – organică ( relativ rară, provocată de anumite boli ca diabet, tulburări circulatorii, malnutriţie, etc) ; funcţională ( generată de o diversitate de cauze: consum de droguri, sedative, fumat excesiv, tranchilizante, etc.) şi/ sau psihologică ( cauzată şi ea de mai mulţi factori, uneori aflaţi în interdependenţă- stress, frică, depresie, neîncredere în sine , conflicte interioare).

Unii bărbaţi înţeleg prin “potenţă” capacitatea de a satisface o femeie. Dacă ei nu reuşesc acest lucru se consideră impotenţi –“ impotentia satisfaciendi”. Dar satisfacerea femeii nu poate fi considerat singurul indice al potenţei bărbatului. Şi aceasta pentru că un bărbat cu o suficientă forţă sexuală , dar cu o parteneră frigidă poate fi considerat impotent, în timp ce altul cu o forţă sexuală mult mai slabă dar având o parteneră care ajunge repede la orgasm va fi considerat ca fiind potent. De impotenţă putem vorbi doar în urma unei îndelungate şi totale incapacităţi de copulaţie( act sexual) a bărbatului.

Din cercetări făcute în domeniu s-a constatat că bărbaţii impotenţi suferă mai mult decât femeile frigide. Ei sunt mai puţin afectaţi de faptul că nu cunosc plăcerea actului sexual şi sunt mult mai mult afectaţi de ideea că partenerele vor fi decepţionate de incapacitatea lor şi vor rămâne nesatisfăcute, motiv ce ar putea genera conflicte între ei.

Tulburările de ejaculare se diferenţiază în :
– ejacularea precoce : normală în primii ani de viaţă sexuală. Apare la bărbaţii anxioşi care manifestă teama de a fi judecat, devalorizat, de a nu i se recunoaşte virilitatea , dar şi la cei care au o stimă de sine scăzută şi dificultăţi de manifestare a identităţii sexuale masculine. Există şi o ejaculare prematură care poate apărea în preludiu sau chiar în afara oricărui contact . Aceasta apare la bărbaţii anxioşi şi emotivi, sau la cei care îşi încep viaţa sexuală târziu şi care au consumat fantamatic excitaţia sexuală prea mult timp.
Uneori actul sexual poate avea loc în condiţii psihologice şi materiale mai puţin confortabile ( într-un automobil, etc) . Frica de a fi surprinşi poate conduce la ejaculare precoce iar mai multe experienţe de acest gen pot crea un reflex condiţionat supărător , care poate persista mult timp. Ejacularea precoce poate fi favorizată şi de practicarea “coitus intreruptus “ (întreruperea actului sexual înainte de a se produce ejacularea). În astfel de momente bărbatul este împiedicat să-şi controleze ejacularea , iar femeia, anxioasă devine preocupată ca partenerul să se retragă la timp, situaţie care poate deveni nefavorabilă survenirii orgasmului.
– ejacularea întârziată – aceasta poate fi cauzată de diverse afecţiuni ca diabet, deficient hormonale, consum exagerat de alcool.
– ejacularea involuntară care poate să fie sau poate să nu fie însoţită de erecţie, datorată visurilor erotice, afecţiunilor sistemului nervos, bolilor cronice.
– ejacularea anestezică – atunci când bărbatul nu simte nimic, având ca şi cauze posibile diferite afecţiuni ale prostatei , descreşterea tonusului muscular, a sensibilităţii nervilor în sfera genitală şi care poate fi frecvent consecinţa unor cauze psihologice.
Trebuie să menţionez faptul că în cazul tuburărilor de dinamică sexuală la bărbat apare de cele mai multe ori teama legată de posibila pierdere a capacităţilor virile ale individului respectiv. Această angoasă se va asocia cu sentimente de inferioritate, creând impresia unei excluderi a bărbatului respectiv din viaţa sexuală.

 

Commentarii

  1. Un articol pe cat de interesant,pe atat de controversat,as putea spune.L-am citit;din fericire nu ma regasesc printre cazurile mai “speciale” dar sunt printre cei multi care inca folosesc in cuplu sexul neprotejat,avand in vedere ca relatia este una de durata,ceea ce ridica,cum este si precizat unele probleme,care la momentul acesta nu ofera niste solutii relative.Da,sunt anticonceptionalele,care partenera mea refuza sa le ia,si celelalte metode care sunt O.K.dar care scad considerabil calitatea actului in sine.Dar sa revin la tulburarire de dinamica,as vrea sa ridic problema pe care multi o gandesc,o traiesc,si nu prea vor sa discute despre ea.Cel putin in cazul meu treburile stau cam asa:La inceput a fost totul o nebunie,o joaca,ca majoritatea,in care inhibitiile nu prezentau o problema si aici ma refer la sexul oral,locuri “ciudate”,daca le pot denumi asa si toate astea cu cat relatia devine mai serioasa aceste lucruri tind sa dispara din viata sexuala.De ce? Barbatii raman mereu acei “jucausi”in materie,chiar daca intervin lucruri serioase,probleme,stres,ceea ce ma duce cu gandul la ce se petrece in sanul unei relatii din punctul asta de vedere;Ce se schimba?Cine ar trebui sa pastreze “traditiile”?Nu ar fii normal pe masura ce relatia sa avanseze,barierele sa cada?Stim toti de problema “luminii stinse”.Noi,sau ma rog,unii dintre noi suntem si vom ramane indragostiti de sufletul acelei persoane;vrem lumini aprinse,vrem langa noi femeia pe care am visat-o,pe care am luptat sa o aducem langa noi,dar apoi se pare ca lucrurile o iau pe o cale gresita si nu inteleg de ce trebuie sa fie asa.O.K.,am inteles problemele de potenta,ejaculare precoce si toate celelalte,dar acel ceva din nebunia vremurilor trecute trebuie pastrata cu orice pret.Asta ne deranjeaza pe multi dintre noi,iar cei care “mai calca stramb”,probabil cauta ceea ce din neglijenta s-a pierdut.Vrem femeia visurilor,cu defecte,cu crize,cu orice vreti,dar in acelasi timp vrem cateodata sa se transforme intr-o prostituata si cer scuze de limbaj,dar asta e.Vrem tot timpul sa experimentam,vrem sa mai iesim din tipare,iar parerea mea este ca din punctul asta de vedere suntem mult in urma.Asa ca lasand problemele fiziologice deoparte,teama de necunoscut ar trebui sa fie piatra de temelie spre senzatii noi,nebanuite…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cum ne calmăm atunci când „ne sare țandăra”

Contact:

Str. Ion Creanga
540069 Tg.Mures
Mures, Romania

Telefon:

0744 438 339 – Oana Raluca Cueşdeanu
0799 290 490 – Dragoș Marian
0743 370 932 – Alina Potcoava
0740 181 588 – Raluca Socaciu
0744 439 826 – Alexandra Costea
0745 282 279 – Maria Horumb

Email:
oana_cuesdeanu@yahoo.com
coach@dragosmarian.ro
alina.potcoava@gmail.com
ralu.socaciu@gmail.com
alexandraminodoracostea@yahoo.com
maria_horumb@yahoo.com

Unde ne gasesti

Webdesign & SEO by Semne Design